Anna-Maija Berner

 


Anna-Maija Berner syntyi Viipurissa 10.5.1919. Hänen vanhempansa olivat tehtaanjohtaja Reino Pietinen ja filosofian maisteri Anna Siviä Vainio. Anna-Maija oli vanhempiensa ainoa lapsi. Isä kuoli tyttären ollessa puolentoista vuoden ikäinen. Äiti avioitui myöhemmin Viipurin pormestari Pekka
Zimmermanin kanssa.


Anna-Maija Berner tuli ylioppilaaksi Viipurin yhteiskoulusta 1937. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa germaanista filologiaa, estetiikka ja nykykirjallisuutta sekä sosiologiaa ja suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon 1945. Hän suoritti Sibelius-Akatemiassa yksinlaulun tutkinnon I 1965 ja II 1970. 


Opiskeluaikanaan Anna-Maija Berner oli kesätöissä Suomen Pankissa. Hän avioitui 1943 diplomi-insinööri Johan Erkki Bernerin kanssa ja muutti Inkeroisiin, jossa hoiti  kielten opettajan sijaisuuksia 1948–1951.  Perheen muutettua Vehkalahden (Haminaa nykyään) Summaan hän toimi ansiokkaasti laulunopettajana Kotkan seudun musiikkiopistossa ja Haminan kansalaisopistossa sekä antoi laulutunteja Haminassa. Puolison kuoltua hän muutti Helsinkiin, missä opetti myös viransijaisena lyhyen aikaa Sibelius Akatemiassa.  


”Musiikki  on teidän lahjanne, mutta myös velvollisuutenne”, lausui professori Hudez Savonlinnan IX Musiikkipäivien päättäjäistilaisuudessa Anna-Maija Bernerille. Musiikki olikin hänen ominta alaansa. Nuorena hän opiskeli Viipurin Musiikkiopistossa pianonsoittoa ja yksinlaulua. Myöhemmin hän opiskeli yksinlaulua Kouvolan Musiikkikoulussa Bertta Sipilän johdolla ja otti myöhemmin laulutunteja muun muassa Jolanda di Maria Petrisiltä, jolta osti sitten flyygelin. 


Anna-Maija Berner osallistui aktiivisesti Savonlinnan Musiikkijuhlien toimintaan osallistumalla siellä järjestetyille kursseille sekä toimimalla Savonlinnan oopperajuhlien  johtokunnan jäsenenä. Hän opiskeli useina kesinä myös Klemetti-opistossa Orivedellä. Anna-Maija Berner esiintyi vuodesta 1947 lähtien sekä Kymenlaaksossa että Helsingissä lukuisissa erilaisissa tilaisuuksissa, konserteissa ja Kotkan kaupunginorkesterin solistina. 


Anna-Maija Berner otti aktiivisesti osaa moniin musiikkialan järjestöihin. Hän oli muun muassa Haminan seudun konserttiyhdistyksen perustajajäsen. Hän oli myös Haminan ja Helsingin Zonta ry:n sekä Pelastakaa Lapset ry:n Haminan yhdistyksen jäsen. 


Hän oli jäsenenä Lotta Svärd-järjestössä ja toimi sodan aikana ilmavalvontalottana Helsingissä.


Anna-Maija Berner kuoli Helsingissä 14.10.1996.

Erkki Berner toimi Enso Gutzeitin Summan tehtaan paikallisjohtajana 1954–1972. Hän kuoli 1972. Anna-Maija ja Erkki Bernerillä on viisi lasta: Niilo Eero Juhani (s.1944),  Anna Elisabet (s. 1947), Eva Maija (s.1948), Ulla Kristiina (s. 1952) ja Reino Jyrki Aarne (s. 1955). 
Muokattu ote Suomen Kulttuurirahaston Anna-Maija Bernerin rahaston sivulta.Päivitetty 13. 5.2019

EB